Τα Ψάρια της Ασημένιας Οθόνης
.

Έναρξη απόψε για το 21ο πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου με πρεμιέρα της νέας ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου Αθήνα-Κωνσταντινούπολη στον Απόλλωνα αλλά και εντυπωσιακή διπλή προβολή των La Jetée και 12 Monkeys στο Μικρόκοσμο στα πλαίσια του τμήματος "Η επόμενη μέρα" το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλες ενδιαφέρουσες ταινίες όπως το low budget διαμαντάκι Primer του Shane Carruth και το Kes του Ken Loach ο οποίος θα είναι ένα από τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι υπόλοιπες προβολές με τις ταινίες του τμήματος "Σεξ και έρωτας" να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος και να περιλαμβάνουν από Luis Buñuel και L' Âge d'or έως Patrice Chéreau και Intimacy. Θα δούμε επίσης αφιέρωμα στον Alain Corneau ενώ τα υπόλοιπα τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ είναι οι Λευτέρης Βογιατζής, Γιάννης Βόγλης και Μάνος Ζαχαρίας ο οποίος επιτέλους φαίνεται ότι φέτος έχει την τιμητική του, αφού έχει προγραμματιστεί για αυτόν ρετροσπεκτίβα στο προσεχές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο με προβολή του συνόλου του έργου του.
Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα προβολών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του πανοράματος http://www.panoramafest.com

 


Από τη Παρασκευή 3/10 και έως την επόμενη Κυριακή διεξάγεται στην Πάτρα το 10ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ & Βίντεο.Ένα φεστιβάλ που υποστηρίζει κυρίως πρόσφατες παραγωγές από νέους και πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Οι προβολές λαμβάνουν χώρα στην κινηματογραφική αίθουσα του «πολυχώρου πολιτισμού και ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ» στον πεζόδρομο της Αγ. Νικολάου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.independent.gr/ ή κατεβάστε το πρόγραμμα εδώ.

 

ΤΥΧΕΡΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ (HAPPY-GO-LUCKY)



Σκηνοθέτης: Mike Leigh
Παίζουν: Sally Hawkins, Alexis Zegerman. Samuel Roukin

Η ανέμελα αισιόδοξη και ευδιάθετη (κοινώς χαζοχαρούμενη) Poppy και ένα χρονικό διάστημα από τη ζωή της στο Λονδίνο. Δουλεύει ως δασκάλα και αγαπάει πολύ τη δουλεία της και τα παιδάκια, βγαίνει τα Σάββατα και γίνεται χάλια και συνέχεια προσπαθεί να γνωρίσει κανένα γκόμενο να περάσει λίγο καλά. Τη συγκεκριμένη περίοδο αποφασίζει να κάνει μαθήματα οδήγησης αλλά και χορού.
Αυτά και άλλα πολλά, που τα βλέπει όποιος θέλει και όποιος είναι αρκετά αισιόδοξος ή χαρούμενος, περιλαμβάνει η νέα ταινία του Mike Leigh ο οποίος είναι γεγονός ότι τόσα χρόνια με το ύφος και το περιεχόμενο των φιλμ του κερδίζει κοινό και κριτικούς. Ειδικά τώρα που το γυρίζει στο πιο κωμικό και ανάλαφρο είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ή μάλλον σχεδόν όλοι, είμαστε και εμείς εδώ ως η εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει τον κανόνα. Πρέπει πάραυτα να αναφέρουμε την εξαιρετική ερμηνεία της Hawkins. Είναι μια χαριτωμενιά από μόνη της και δένει απόλυτα με το ρόλο.

 

ΝΕΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΙΑΤΑ (YOUTH WITHOUT YOUTH)



Σκηνοθέτης: Francis Ford Coppola
Παίζουν: Tim Roth, Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz


Ο Copolla είναι ένας μεγάλος σκηνοθέτης που πλέον απλά προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του εκεί ψηλά. Το Youth without youth είναι μια τέτοια προσπάθεια. Πρόκειται για μια καλοφτιαγμένη ταινία, με υπέροχες εικόνες και (απλά) καλή υπόθεση. Ο Tim Roth είναι ένας επιστήμονας που στα 70 του συνειδητοποιεί ότι θα πεθάνει χωρίς την αγάπη του και χωρίς να έχει τελειώσει το μεγάλο του έργο. Ένα τυχαίο-τυχερό γεγονός όμως, του δίνει χρόνο, αλλά και την εκπληκτική ικανότητα να διαβάζει και να μαθαίνει γρήγορα. Ό,τι πρέπει για έναν επιστήμονα δηλαδή. Παράλληλα, συναντάει την μετενσάρκωση της αγαπημένης του. Και εκεί η υπόθεση αρχίζει να χάνει από παντού. Ο Tim Roth κρατάει σε αρκετά ψηλά επίπεδα την ταινία, με μια ερμηνεία καταπληκτική, ενώ και οι υπόλοιποι ηθοποιοί τα πάνε μια χαρά. Το πρόβλημα της ταινίας είναι ότι κρατάει πολύ ή ότι το παρατραβάει, με αποτέλεσμα να σε κουράζει και το τέλος να μην έρχεται σαν κάθαρση, αλλά σαν ανακούφιση.


{imdb}