Τα Ψάρια της Ασημένιας Οθόνης
.

Back to school

By Wonder

Τη πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου επέλεξαν να αρχίσουν δύο τηλεοπτικές σειρές, με teen θέμα και school life.

H μία είναι το 90210. Σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το αυτί σας το μέγα αυτό εγχείρημα για αναβίωση του Beverly Hills. Αυτό που πήρε το δικό μου αυτί είναι ότι ο σεναριογράφος είναι ο αγαπημένος Rob Thomas του Veronica Mars. Καλά ξεκινάμε δηλαδή.

Το άλλο είναι ότι θα παίζουν τρεις από τις παλιές πρωταγωνίστριες. Η Kelly Talor λοιπόν, θα είναι η ψυχολόγος του σχολείου West Beverly, η Brenda Walsh θα σκηνοθετήσει ένα musical για το σχολείο, ενώ η Donna Martin και η fashion butique της θα ντύνουνε τα πλουσιόπαιδα. Γκεσταριλίκια λέει θα κάνουν και οι υπόλοιποι του παλιού cast.

Το στόρυ έμαθα επίσης και ψιλοξενέρωσα με την έλλειψη φαντασίας που γίνεται όλο και πιο έντονη στη west coast. Είναι λέει μια οικογένεια από το Kansas, μπαμπάς, μαμά, αγόρι, κορίτσι. Ο μπαμπάς διορίζεται διευθυντής του West Beverly και μετακομίζουν στο L.A. Doesnt it ring some bells?

Οι προβλέψεις λένε ότι θα πάει καλά το 90210, μιας και πιάνει δυο γενιές τηλεθεατών. Τη νέα γενιά που θέλει να δει ένα ακόμα school life δράμα με δολοπλοκίες, έρωτες και μίση. Αλλά και την παλιά, εμάς που καθόμαστε τα μεσημέρια του καλοκαιριού του 2008 και βλέπουμε την Kelly να τα ψήνει με τον Dylan, τον γκόμενό της καλύτερής της φίλης. Εμάς, που μεγαλώσαμε με την παλιοπαρέα, ακόμα και αν ήμαστε π.χ. 9 χρονών όταν ξεκίνησε η σειρά και ήταν «μεγαλίστικη». Εμάς που μεγαλώσαμε με αφίσα τους στο δωμάτιό μας και θα δούμε τη σειρά, ακόμα και αν παίζουν μόνο 3 από τους παλιούς. Αχ, αυτές οι παλιές αγάπες!

Μαζί με τον πιλότο του 90210 όμως, ξεκινάει και το 1ο επεισόδιο 2ου κύκλου gossip girl. Άλλη μία teen σειρά, που θυμίζει αρκετά Beverly Hills, αλλά είναι για όσους προτιμούν τη New York.

Το gossip girl είναι βασισμένο στο best seller μιας ξανθιάς κυριούλας, η οποία είναι απόφοιτος ενός ιδιωτικού σχολείου της Νέας Υόρκης, σαν αυτό στο οποίο πηγαίνουν οι πρωταγωνιστές της σειράς.

Το gossip girl είναι μια κοπέλα που δεν εμφανίζεται ποτέ, έχει δανειστεί τη φωνή της Veronica Mars και έχει ένα υπερ-κουτσομπολίστικο blog στο οποίο καταγράφει τις κινήσεις των hotties του σχολείου. Κάθε καταχώρηση σκάει σε sms στα κινητά όλων των μαθητών. Επίσης, αν οποιοσδήποτε μαθητής γίνει μάρτυρας κάποιας τρελής κουτσομπολίστικης φάσης, θα βγάλει φωτό με το κινητό και θα τη στείλει στο gossip girl blog. Spotted.

O ρεαλισμός έχει πάει περίπατο βέβαια σε αυτή τη σειρά, μιας και οι 16χρονοι πρωταγωνιστές έχουν ήδη ζήσει ΤΑ απίστευτα, είναι αλκοολικοί, έχουν προτιμώμενα ναρκωτικά και έχουν κάνει τόσο sex που απορώ τι θα μείνει να κάνουν στα επόμενα επεισόδια. Τα οικογενειακά τους background είναι φρικαλέα, οι γονείς τους είναι αδίστακτοι και φιλόδοξοι και έχουν τα παιδιά τους σαν ένα ακόμα τρόπαιο της πολύ επιτυχημένης ζωής τους.

Η σειρά είναι εξολοκλήρου γυρισμένη στη Ν.Υ., και η κινηματογράφηση της μητρόπολης είναι ονειρική και άψογη. Μόνο για αυτό, αξίζει μάλλον να δω άλλη μία σεζόν....

 

WANTED



Σκηνοθέτης: Timur Bekmabetov
Παίζουν: Morgan Freeman, Angelina Jolie, James McAvoy

Μία κάστα δολοφόνων που εκτελεί τους στόχους της πάντα για καλό σκοπό, πλευρίζει κακομοίρη υπαλληλάκο ο οποίος διαθέτει το φονικό χάρισμα αλλά δεν το γνωρίζει. Με επίμονη δουλειά, εξάσκηση και πολλές δοκιμασίες θα καταφέρει να γίνει ένας από αυτούς, θα νοιώσει ότι γεννιέται ξανά αλλά θα μάθει παράλληλα λεπτομέρειες που αγνοούσε για την έως τώρα ζωή του...
Φρενήρης ρυθμός, ακατάπαυστη δράση, αδρεναλίνη στο κόκκινο, εντυπωσιακά εφφέ, φασαριόζικη σκηνοθεσία, προσοχή στη λεπτομέρεια αλλά και αφελές σενάριο και μέτριες ερμηνείες. Με δύο λόγια αγνή, απενοχοποιημένη, καθαρή κινηματογραφική απόλαυση.


{imdb}

 

ΚΛΕΙΔΩΣΕΣ; (THE STRANGERS)



Σκηνοθέτης: Bryan Bertino
Παίζουν: Liv Tyler, Scott Speedman

(Αντί σχολιασμού)
Πως να γυρίσουμε μία ταινία για εξασφαλισμένο κέρδος, σε 7 βήματα:

1. Επιλέγουμε το θέμα. Παιδική-οικογενειακή ή τρόμου. Αυτά είναι τα σιγουράκια που πουλάνε.
2. Βλέπουμε ευρωπαϊκές ταινίες και ξεσηκώνουμε ιδέες. Για παράδειγμα Ils ή Funny Games
3. Γράφουμε ένα σενάριο με ένα νεαρό ζευγάρι, ένα σπίτι, τρία αυτοκίνητα και 2-3 παρανοϊκούς κακούς με αστείες μάσκες.
4. Κλείνουμε έναν/μία σταρ πρώτης γραμμής. Ας πούμε τη Liv Tyler.
5. Ελέγχουμε τον προϋπολογισμό και ότι δεν μας έφαγε η Liv το βάζουμε για να γυρίσουμε. Παίζουμε λίγο με κάμερα, ήχο, φωτισμό, για να προκαλέσουμε χτυποκάρδια χωρίς κόπο. Το μαζεύουμε στη μία - μιάμιση ώρα και είμαστε έτοιμοι.
6. Στην αρχή της ταινίας λέμε απαραίτητα ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πετάμε μία ανατριχιαστική στατιστική για τα εγκλήματα στις Η.Π.Α.
7. Ψάχνουμε για διανομή, αν μας κάτσει καμιά Universal την κάναμε λαχείο.



{imdb}

 

ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (THE FORBIDDEN KINGDOM)



Σκηνοθέτης: Rob Minkoff
Παίζουν: Jackie Chan, Jet Li, Michael Angarano, Yifei Liu

Η πολυαναμενόμενη συνεργασία των Jackie Chan και Jet Li φτάνει επιτέλους και στην Ελλάδα. Με ένα σενάριο που υπάρχει απλά για να υπάρχει, στο οποίο νεαρός κολλημένος με τις ταινίες Kung Fu ταξιδεύει στο χωροχρόνο μαζί με ραβδί που βρήκε στα αζήτητα του γειτονικού του video club στη Βοστώνη των Η.Π.Α. με σκοπό να το παραδώσει στο μαρμαρωμένο βασιλιά μαϊμού (κυριoλεκτικά μαϊμού και όχι με τη συνήθη μεταφορική έννοια) και να τον ζωντανέψει. Για να φέρει σε πέρας την αποστολή του θα πρέπει να αντιμετωπίσει το στρατό του "κακού" πράσινου στρατηγού, κάτι που φυσικά θα επιτύχει συνεπικουρούμενος από τους Jackie Chan, που υποδύεται τον μεθύστακα αθάνατο με την περούκα και Jet Li, που έχει το ρόλο του σιωπηλού μοναχού - alter ego του βασιλιά μαϊμού ή κάτι τέτοιο περίπου, δεν θα κάτσω να σκάσω κιόλας...
Πολύ ξύλο, πολύ kung fu, αρκετές αστείες ατάκες, μπόλικος χαβαλές αλλά ακόμα και αν κάποιος δεν ανήκει στους φανατικούς του είδους, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ότι περιμέναμε πολύ περισσότερα πράγματα από τη 1η συνεύρεση των δύο ασιατών σούπερ σταρ. Οι φίλοι των σχετικών ταινιών πάντως, είναι βέβαιο ότι θα την απολαύσουν και με το παραπάνω.


{imdb}

 

ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΟΥΣ (THE MUTANT CHRONICLES)



Σκηνοθέτης: Simon Hunter
Παίζουν: Ron Perlman, Thomas Jane, John Malkovich, Sean Pertwee

Η ταινία δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με το Σατανά, όπως ενδεχομένως υπονοεί ο ελληνικός παραπλανητικός τίτλος αλλά με μεταλλαγμένα όντα, όπως ακριβώς δηλώνει ο ακριβής πρωτότυπος. Σε μερικές εκατοντάδες χρόνια από σήμερα η γη χωρισμένη σε 4 μέρη, διοικείται από 4 εταιρίες οι οποίες μάχονται συνεχώς μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια μίας μάχης θα ξυπνήσει, στο εσωτερικό της γης, η ανενεργή εδώ και αιώνες μηχανή παραγωγής μεταλλαγμένων, κάτι μεταξύ ζόμπι και υπερανθρώπων. Η ανθρωπότητα φυσικά κινδυνεύει με αφανισμό και κάποιοι πρέπει να τη σώσουν. Άραγε θα είναι οι πολυάριθμοι στρατοί των εταιριών ή μήπως μία μικρή ομάδα επιλέκτων που θα κατευθυνθεί στην καρδιά του κτήνους για να καταστρέψει τη μηχανή; Η δύσκολη απάντηση επί της οθόνης.
Νομίζω ότι οι φίλοι του είδους μπορεί και να το ευχαριστηθούν καθώς οι σκηνές δράσης και τα σκηνικά δεν είναι καθόλου άσχημα, οι υπόλοιποι μάλλον θα συμφωνήσουν με το -ενδεχομένως άδικο- 2/5 που ακολουθεί.



{imdb}

 

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ 2 - ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (MANUALE D'AMORE 2)



Σκηνοθέτης: Giovanni Veronesi
Παίζουν: Monica Belucci,Carlo Verdone, Fabio Volo, Elsa Pataky

Σπονδυλωτή ταινία με τέσσερεις ιστορίες γύρω από τον έρωτα και το σεξ. Ένας σοβαρά τραυματίας από τροχαίο και ο έρωτας με τη φυσιοθεραπεύτρια του, ένα ζευγάρι που επιθυμεί διακαώς να κάνει παιδί, ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που θέλει να παντρευτεί και ένας μεσήλικας οικογενειάρχης που ξεσαλώνει μεθυσμένος από τον έρωτα του για μία πιτσιρίκα. Ανάλαφρο και ευχάριστο βλέπεται χαλαρά αν και λίγο μακρύ σε διάρκεια. Οι φανατικοί της Monica πάντως επιβάλλεται να το παρακολουθήσουν, η φωτογραφία στην αρχή του κειμένου μιλάει από μόνη της...



{imdb}

 

ή αλλιώς Τιμούρ το λεν' το καινούριο μου πουλεν.



Ο συμπαθητικός κυριούλης της φωτογραφίας με το μουσάκι και την καραφλίτσα που πλησιάζει τα πενήντα δεν είναι άλλος από τον γεννημένο στο Καζακστάν σκηνοθέτη Timur Bekmambetov. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποια νέα άφιξη στα κινηματογραφικά πράγματα. Οι πιο παλιοί και οι περισσότερο διαβασμένοι ίσως να τον θυμούνται από το Peshavarskiy vals (1994), το οποίο είχε σκηνοθετήσει μαζί με τον Gennadi Kaymov και είχαν μάλιστα διαγωνιστεί στο Karlovy Vary, όπου και κατάφεραν να αποσπάσουν το βραβείο σκηνοθεσίας.



Ιδιαίτερα γνωστός εδώ και 3-4 χρόνια από τα Night Watch (2004) και Day Watch (2006), τα δύο πρώτα μέρη της εκ Ρωσίας ερχόμενης, αλλά χολυγουντιανών προδιαγραφών, βαμπιροτριλογίας που ολοκληρώνεται το 2009 με το Twilight Watch.



Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά ο Timur αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο χόλυγουντ. Με τις καλύτερες μάλιστα προϋποθέσεις. Χρήμα πολύ, ηχηρά ονόματα στο cast (Jolie, Freeman, McAvoy), ιστορία βασισμένη στο κόμικ Wanted και έτσι προέκυψε η ομώνυμη ταινία. Ως σύνολο το Wanted (2008) είναι κατώτερο των προσδοκιών που μου είχαν προσωπικά δημιουργήσει τα προηγούμενα πονήματα του Bekmambetov, αλλά αυτά θα τα πούμε αναλυτικότερα στο τέλος του μήνα οπότε και η έξοδος της στις ελληνικές αίθουσες. Αυτό που μου έμεινε όμως και με γέμισε αισιοδοξία είναι η αντίληψη του συγκεκριμένου σκηνοθέτη για την κινηματογραφική απόλαυση. Εφετζίδικη σκηνοθεσία, όσο δεν πάει άλλο, με προσοχή στη λεπτομέρεια, πολλά κιλά δράσης, εξωφρενικές ταχύτητες και η αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο.



Ποιοί είναι όμως αυτοί που θα ζητήσουν το κεφάλι του Bekmabetov (για να δικαιολογήσω και τον τίτλο του post); Δεν είμαι προφήτης αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που φώναζαν ότι με τους "Φύλακες" έβαλε τα γυαλιά στο χόλυγουντ τώρα θα τον αποκυρήξουν γιατί πέρασε στην άλλη πλευρά.

 

FILM NOIR



Σκηνοθέτες: D. Jud Jones και Risto Topaloski

Άντρας ξυπνάει δίπλα σε ένα πτώμα, με ένα όπλο στο χέρι. Αμνησία, δεν θυμάται τίποτα. Δεν γνωρίζει ούτε την ίδια του την ταυτότητα. Γρήγορα συνειδητοποιεί ότι τον καταδιώκουν αστυνομία και υπόσκομος του Λος Άντζελες και ότι παίζονται πολλά λεφτά για το κεφάλι του. Προσπαθεί να επιβιώσει και συγχρόνως να ενώσει τα κομμάτια του παζλ που θα του δώσουν τις απαντήσεις που ψάχνει.
Δυνατό animation, σύγχρονο νουάρ, μία πολύ καλή προσπάθεια από τη Σερβία (σε αγγλική γλώσσα) και σίγουρα κάτι έξω από τα συνηθισμένα.


{imdb}

 

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ (THE LIFE BEFORE HER EYES)



Σκηνοθέτης: Vadim Perelman
Παίζουν: Uma Therman, Evan Rachel Wood, Sherman Alpert

Συμπαθητική αλλά και συνάμα αδιάφορη ταινία που με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό, την πολύνεκρη δηλαδή επίθεση με όπλο μαθητή σε σχολείο, εξετάζει της ζωή μίας διασωθείσας από το μακελειό 15 χρόνια μετά. Ο σκηνοθέτης μοιράζει το χρόνο μεταξύ του τώρα και του τότε και με διάφορα αλλά τεχνάσματα αλλά κυρίως λόγω της μικρής διάρκειας καταφέρνει τουλάχιστον να μην την κάνει βαρετή αλλά σε καμία περίπτωση δεν την απογειώνει. Κατά τα άλλα η πάντα καλή στα υποκριτικά της καθήκοντα Uma Thurman δεν χρειάζεται συστάσεις αλλά στη συγκεκριμένη ερμηνεία απέχει αρκετά από το να πει κανείς ότι "αξίζει να το δεις μόνο για αυτή".



{imdb}

 

Ένα μίνι-αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα, σπουδαίο σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν ξεκινά ο ανακαινισμένος θερινός κινηματογράφος του Δήμου Αθηναίων, Σινέ Στέλλα, στην Κυψέλη. Από τη Δευτέρα 4 Αυγούστου ως την Κυριακή 10 Αυγούστου παρουσιάζει σειρά ταινιών του Ντασέν.

Αναλυτικά η είδηση στο in.gr

Πρόγραμμα Προβολών:

Δευτέρα 4/8 – Τρίτη 5/8, ώρες 21.00 και 23.00

10:30 Καλοκαίρι Βράδυ

Τετάρτη 6/8 - Πέμπτη 7/8, ώρες 21.00 και 23.00

Η Νύχτα και η Πόλη

Παρασκευή 8/8 - Κυριακή 10/8, ώρες 21.00 και 23.15

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται


Θυμηθείτε τις κριτικές μας:

10:30 Καλοκαίρι Βράδυ :: Η Νύχτα και η Πόλη :: Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται