Με αφορμή το τελευταίο ατόπημα του Alain Corneau να γυρίσει το remake του μεγαλοφυούς Le Deuxième Souffle του Jean Pierre Melville, εξερευνούμε 5 λόγους για τους οποίους τα φιλμ-νουάρ πρέπει να παραμένουν ανέγγιχτα.

1. Η φυσικότητα της ασπρόμαυρης εικόνας που επέβαλλε η τεχνολογική πρόοδος των περασμένων δεκαετιών, δεν μπορεί στην καμία των περιπτώσεων να επιτευχθεί με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Τα σημερινά καρέ λοιπόν καταλήγουν φορτωμένα, ακόμα και στο ασπρόμαυρό τους. Στο νέο-νουάρ δέχομαι το χρώμα αλλά όχι και τον χρωματικό οργασμό.

2. Δεν υπάρχουν αρκετοί άνδρες ηθοποιοί που μπορούν να ερμηνεύσουν τόσο αποστασιοποιημένα το ρόλο τους, δημιουργώντας συγχρόνως περσόνες τρομακτικά σκοτεινές και εθιστικά δυναμικές, όσο αβίαστα το κατάφερναν αυτό ο Bogart, ο Mitchum, ο Bennett κι οι άλλοι αγαπημένοι.

3. Δεν υπάρχουν γυναίκες ηθοποιοί που μπορούν να σταθούν τόσο παγωμένα μπροστά στο φακό μαγνητίζοντας με την μυστικιστική ομορφιά τους το κοινό, και να διατηρούν τον ρόλο της μοιραίας γυναίκας, ακόμα και στα πιο υποχθόνια συναισθηματικά τους ξεσπάσματα, όσο κλασάτα το κατάφερναν αυτό, η Stanwyk, η Swanson, η Bacall, κι οι άλλες αγαπημένες.

4. Ο υποκριτικός στόμφος που αργότερα εμπλουτίστηκε με το απαραίτητο για κάθε φίλμ-νουάρ, ηθοποιό, Bogart-Bacall σύνδρομο, σήμερα μιμείται άστοχα και φαντάζει απογοητευτικά θεατρικός και ψεύτικος.

5. Ο καπιταλισμός κι η περιβαλλοντικές συνθήκες σήμερα δεν μπορούν να αποτελέσουν το σκοτεινό σκηνικό οποιασδήποτε πλοκής, όπως τότε η ποτοαπαγόρευση και η εξουσιαστική δύναμη της μαφίας.

extras