Οι ταινίες της εβδομάδας (1/5 - 7/5)
ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ (A Casa de Alice)
Σκηνοθέτης: Chico Teixeira
Παίζουν: Carla Ribas, Berta Zemel, Zé Carlos Machado
{imdb}
ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ (A Casa de Alice)
KASABA
THIS IS ENGLAND
Σκηνοθέτης: Shane Meadows
Παίζουν: Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jo Hartley, Andrew Shim
Αγγλία αρχές δεκαετίας του '80. Θάτσερ, Φόκλαντς και κοινωνικά προβλήματα στο επίκεντρο. Ένας δωδεκάχρονος -άψογος ο πιτσιρικάς Turgoose- απογοητευμένος από την καθημερινή απόρριψη από τους συμμαθητές του βρισκει καταφύγιο σε μία συμμορία σκίνχεντς. Μέσα από τα μάτια του μικρού πρωταγωνιστή ο σκηνοθέτης δίνει την εικόνα της Αγγλίας εκείνης της περιόδου και καυτηριάζει το πρόβλημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ο Meadows παρά την απλοϊκή παρουσίαση του ζητήματος και τις πιθανές ανακρίβειες σχετικά με τους σκίνχεντς επιτυγχάνει ένα άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αρκεί να αναφερθεί ότι η ταινία βραβεύτηκε στα BAFTA ως η καλύτερη βρεττανική παραγωγή του 2007 "κλέβοντας" το βραβείο από τα Atonement, The Bourne Ultimatum, Control και Eastern Promises!!!
IRON MAN
ΣΙΝΕΜΑ, ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΝΕΑ (Cinema, Aspirinas e Urubus)
Παίζεται ήδη 9 χρονιές, με διαφορετικό καστ κάθε φορά. Έχει νομίζω 4 διαφορετικά φινάλε, ανάλογα με το πώς πάει κάθε παράσταση. Οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν και δίνουν ρέστα. Και το καλύτερο; Το κοινό συμμετέχει! Προσπαθούν να βρουν τον δολοφόνο, απαντάνε στις ερωτήσεις του αστυνομικού, ρωτάνε απορίες στους ηθοποιούς, λένε την άποψή τους, ανεβαίνουν ακόμα και στη σκηνή! Ήταν διασκεδαστική παράσταση, σίγουρα. Βέβαια οι υποκριτικές ικανότητες του Παρθένη (μοντέλο?) και της Σύλβιας Δεληκούρα ήταν ώρες ώρες μάλλον κακές. Οι υπόλοιποι ήταν πολύ καλοί, και ειδικά ο gay κομμωτής που ήταν μια βόμβα χαράς και χαριτωμενιάς.
ΥΓ: Κάποιες σημειώσεις για όσους σινεφίλ αποφασίσουν να πάνε θέατρο: λέμε «πάμε θέατρο» και όχι «πάμε σινεμά». Είναι δύσκολο, αλήθεια! Ο χώρος εκεί δε λέγεται βασικά αίθουσα, αλλά πλατεία. Δεν «αρχίζει η παράσταση-προβολή», αλλά «αρχίζει το έργο». Κάτι άλλο δεν παρατήρησα, άσε που μπορεί να τα λέω και λάθος.
ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ (Mr. Magorium's Wonder Emporium)
ΖΩΗ ΣΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (Empties / Vratné lahve)
ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ (Death Defying Acts)
ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ: ΤΡΕΛΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ (Tous à l'Ouest: Une aventure de Lucky Luke)
... ή αλλιώς "5 σταθμοί στην καριέρα της Natalie Portman".
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ (Le Renard et l' Enfant )
ΠΡΟΣΕΧΩΣ...ΖΑΠΛΟΥΤΟΙ (Fool's Gold)
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ (Celui Qui Doit Mourir)
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΜΠΙΝ (Elle s'appelle Sabine)
ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ (Les Témoins)
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Αθανασίας Δρακοπούλου,
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΝΟΗ (Le Deuxième souffle)
Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (Street Kings)
Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΖΩ (Miss Pettigrew Lives for a Day)
Ο Michael Haneke είναι μεγάλο αρρωστάκι. Σοβαρής μορφής! Τα θέματα των ταινιών του βασίζονται στον σαδισμό, τα βασανιστήρια, το μαζοχισμό και την πρόκληση πόνου, σωματικού ή ψυχολογικού, σε άλλους ανθρώπους.
Στο Caché ο σαδισμός είναι με τη μορφή τρομοκρατίας, ενώ στο The Time of the Wolf η οικογενειακή ζεστασιά και η ασφάλεια του σπιτιού δέχονται γερό πλήγμα.
Οι ευρωπαίοι είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες ιστορίες. Οι έλληνες τα μαθαίναμε και στη μυθολογία (βλ. Προκρούστης). Η ευρωπαϊκή λογοτεχνία και κινηματογραφία βρίθει από σαδιστικά έργα. Ο de Sade δεν είναι καν ο πρώτος διδάξας, αλλά είναι αυτός που φαίνεται να αγαπάνε πιο πολύ οι κινηματογραφιστές.
Οι αμερικάνοι έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο σαδισμού στις ταινίες τους, πολύ πρόσφατα, με τα Hostel κ.ά., τα οποία μην τα κράζετε, είναι ευφυέστατες ταινίες και βασισμένες σε πραγματικά ανθρώπινα πάθη. Δε νομίζω να είναι τυχαίο που ο Eli Roth έβαλε το Hostel στη Bratislava και όχι στο Ohio…Στις αμερικάνικες ταινίες, η Ευρώπη είναι για το σαδισμό και η Αμερική για τους serial killers.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνήθως οι σαδιστές, αλλά και οι serial killers, οι θύτες γενικά, είναι πλούσιοι, μορφωμένοι και από πολύ καλή οικογένεια. Δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν; Θέλουν να πολεμήσουν την ανία τους; Ή όσο πιο εκλεπτυσμένος γίνεται ένας άνθρωπος στο σώμα και το πνεύμα, όσο πιο πολύ πλησιάζει το τέλειο, τόσο πιο κοντά φτάνει στο ζώο μέσα του;
Γιατί το προ δεκαετίας αριστούργημα του Haneke πληρώνει σήμερα τη συνεχιζόμενη ανικανότητα των αμερικάνων να παλουκωθούν και να παρακολουθήσουν μια ταινία με υπότιτλους ή/και δίχως μεγάλους σταρ. Το πρωτότυπο έργο, χρόνια πριν την άνοδο του 'Saw' και άλλων σχετικών διαμαντιών, ήταν ένα αιχμηρό σχόλιο πάνω σε μια κουλτούρα που για διασκέδαση τρέφεται με πορνογραφικού τύπου βία. Σήμερα, το remake αντιμετωπίζεται στην Αμερική σαν ένας εξυπνακίστικος εκπρόσωπος του tοrture porn. Άρα; Το 'Funny Games' προέβλεψε επιτυχώς την έλευση του εαυτού του; Aυτό το παράδοξο λέει για το Hollywood πολύ περισσότερα από ό,τι η ίδια η ταινία, πλέον.
Αλλά γαμάτη αφίσα όμως. Θα πήγαινα σε σινεμά που παίζει το 'Funny Games (U.S.)' μόνο αν μπορούσα να φύγω με αυτήν παραμάσχαλα.
Πολύς λόγος τελευταία για το remake του Funny Games (1997) από τον ίδιο τον Michael Haneke με τίτλο Funny Games U.S. Προσωπικά σκοπεύω να το παρακολουθήσω στη σκοτεινή αίθουσα και υπάρχουν 5 λόγοι που θα το κάνω αυτό: