Τι κάνεις όταν η σχέση σου σε ρωτάει για το παρελθόν σου; Την πάπια, αν είσαι έξυπνος.

Τι γίνεται όταν θέλεις να είσαι ειλικρινής και ανοιχτός; Μάλλον χαμός….

Τι γίνεται όμως όταν την ειλικρίνεια στην απαιτεί…το παιδί σου; Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση, μάλλον είσαι αρκετά μεγάλος και έχεις μπλεχτεί σε ζήλιες και καυγάδες πολλές φορές. Και έχεις μάθει πια καλά ότι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Το παιδί σου όμως θέλει να μάθει. «Τι σχέσεις είχες πριν γνωρίσεις τη μαμά. Πώς γνωρίστηκες με τη μαμά. Έχεις κάνει σεξ και με άλλες γυναίκες; Γιατί;»

Αυτές και άλλες πολλές καταπληκτικές ερωτήσεις καλείται να απαντήσει στην ταινία Definitely…maybe, ο μπαμπάς Will Hayes (Ryan Reynolds) που τον είδαμε φέτος και στο Fireflies in the garden, στην κορούλα του Maya (Abigail Breslin), την οποία λατρέψαμε πέρσι στο Little miss Sunshine.

‘Όταν εγώ ρώτησα τους γονείς μου τα ανάλογα, η ιστορία που μου είπαν ήταν κάπου στα μέσα του ΄70 και περιλάμβανε μόνο δύο άτομα, τους γονείς μου. Σήμερα, η ιστορία θα είναι κάπου στα ’90 και θα περιλαμβάνει ένα μάτσο πρώην που κανείς δε θέλει να θυμάται, πόσο μάλλον να βάλει στο μυαλουδάκι του παιδιού του.

Γιατί για ένα παιδί η ιστορία γίνεται περίπλοκη όταν περιλαμβάνει πάνω από τα γνωστά δύο πρόσωπα. Γιατί το «σωστό», όπως το έχουμε μάθει, είναι η απόλυτη μονογαμία και οι εξαιρέσεις αυτού του κανόνα δεν είναι αποδεκτές.

Έτσι και με το Definitely…maybe. Μετά τις αναμενόμενες υπεκφυγές, ο μπαμπάς λέει στην κόρη του μια ιστορία που εκτείνεται από το 1992 ως το 2008, μιλώντας για τις 3 γυναίκες της ζωής του, βάζοντάς την να βρει ποια από τις τρεις είναι η μαμά της.

Στη ροή της αφήγησης, ο μπαμπάς, νομίζοντας ότι μιλάει με κάποιον μεγάλο, αφήνει να του ξεφύγουν κάποια πετυχημένα, όπως «πάμε για τσιγάρο», «μπαμπά, κάπνιζες;;;;», «ήμουν τόσο λιωμένος απ’τα ξύδια», «έχεις πιει αλκοόλ;;;; υποσχέσου μου ότι δεν το κάνεις πια!!» κ.ά. ωραία, όπως π.χ. ότι δύο από τις γυναίκες της ζωής του σχετίζονταν και μεταξύ τους.

Η Maya μέσα σε ένα βράδυ μαθαίνει για τον πατέρα και τη μητέρα της πράγματα που δύσκολα λες ακόμα και στη σχέση σου. Πράγματα που δε λες βασικά ούτε στο παιδί σου, αλλά για χάρη της ιστορίας και της ταινίας, ας πούμε ότι τα λες. Τι γίνεται τότε; Πώς δέχεται ένα παιδί την σεξουαλικότητα των γονιών του; Τι συνέπειες θα υποστείς ως γονέας που θα είσαι ειλικρινής απέναντι στο παιδί σου για θέματα τόσο λεπτά, ευαίσθητα και παράξενα; Θέματα που ένα παιδί, καλώς ή κακώς, έχει μάθει ότι είναι κακά, βλαβερά ή ταμπού;

Η Maya είναι ακριβής. «Μπαμπά, κάπνιζες, έπινες και ήσουν τσούλος, αλλά είσαι μπαμπάς μου και σ’αγαπώ». Η αγάπη η no matter what έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Δεν κρίνει. Και μένει ανεπηρέαστη. Και αγαπάει παρ’όλ’αυτά!