Υπάρχουν άνθρωποι που κυνηγάνε το φυσιολογικό. Τον έρωτα, τη δουλειά, τον γάμο, παιδιά, συμπέθερους, σταθερότητα. Κάνουν συμβατικό σεξ και λίγες, απλές σχέσεις. Είναι οι άνθρωποι που η ζωή τους θα ακολουθήσει τον δρόμο σχέση-γάμος-παιδιά-εγγόνια. Δεν είναι ότι τους έχει επιβληθεί. Είναι ότι αυτό θέλουν. Αυτό ξέρουν.
Υπάρχουν άνθρωποι που πειραματίζονται. Με το sex, με τις σχέσεις, με τα δύο φύλα, με την ομοφυλοφιλία, τις παρτούζες, τον έρωτα, τη δουλειά, την αγάπη.
Και οι μεν και οι δε (αρνούμαι να ορίσω τους ανθρώπους με τόσο στενούς όρους, κατατάσσοντάς τους σε μία ή σε άλλη κατηγορία, απλά το κάνω για λόγους απλοποίησης) τελικά θέλουν να ερωτευτούν και να ζήσουν κάτι μεγάλο με έναν άνθρωπο που τους ταιριάζει.

Άλλοι το κάνουν μέσα από τον φυσιολογικό δρόμο. Άλλοι μέσα και μετά από πολλούς πειραματισμούς. Και οι δύο το ίδιο δεν το αξίζουν; Γιατi λoιπόν πρέπει οι δε να κρύβονται; Να μην αποκαλύπτουν το “βρώμικο” παρελθόν τους; Να λένε ψέμματα γι’ αυτό;
Γιατί αν αποκαλυφθεί, θα τους βλέπουν με άλλο μάτι. Γιατί αν είναι με κάποιον από τους «φυσιολογικούς», θα πρέπει απλά να αποχωρήσουν και να εύχονται να τους ξεχάσουν, άσχετα αν κατά τα άλλα ταιριάζουν όμορφα και νιώθουν υπέροχα.

Γιατί οι άντρες δε θέλουν να κάνουν σχέση με μια γυναίκα με παρελθόν. Όχι μόνο επειδή θα τη θεωρούνε τσούλα. Αλλά και επειδή φοβούνται μήπως τους θεωρεί ανεπαρκείς…Για τον ίδιο λόγο θέλουν παρθένες. Θέλουν να αισθάνονται σαν τον Μάρκο Πόλο στο sex. Έτσι και ο Holden (Ben Affleck) στην ταινία του Kevin SmithChasing Amy’. Ένα από τα ανεξάρτητα αμερικάνικα διαμάντια της περασμένης δεκαετίας. Γνωρίζει και εντυπωσιάζεται από την Alyssa (Joey Lauren Adams), και μετά μαθαίνει ότι είναι λεσβία. Την ερωτεύεται παρ’όλ’αυτά και πιστεύει ότι είναι ο πρώτος της. Όταν όμως μαθαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθόλου, την προσβάλλει, την κατηγορεί, την ξεμπροστιάζει, την κάνει σκουπίδι και την διώχνει, μπας και νιώσει αυτός καλύτερα.

Οι γυναίκες θέλουν απλά να είναι αποδεκτές. Να γίνονται δεκτές παρά τις δοκιμές που έχουν κάνει στο παρελθόν. Παρά τους πειραματισμούς τους. Παρά τις εμπειρίες τους, που, πολλές από αυτές μπορεί να έγιναν απλά από ατυχία. Γιατί όταν μια γυναίκα ερωτεύεται, δε συγκρίνει. Δεν έχει στο μυαλό της τίποτε άλλο, πέρα από τον άντρα που της προσφέρει απλόχερα τον έρωτά του και την κάνει ευτυχισμένη. Και μπορεί τότε να μετανιώνει για τις δοκιμές της, αλλά ξέρει ότι αν δεν της είχε κάνει, δε θα μπορούσε να είναι σίγουρη ότι είναι καλά εδώ που βρίσκεται.

(από την ταινία) Alyssa:

"I feel justified lying in your arms, because I got here on my own
terms and I have no question that there was someplace I didn’t
look. For me, that makes all the difference."

Δεν είναι συνηθισμένο για μια ταινία να θίγει ένα τέτοιο θέμα. Μια τόσο αντισυμβατική ιστορία αγάπης δε θα μπορούσε να γίνει από άλλον πέρα από τον Kevin Smith και φυσικά εκτός Hollywood. Πρόκειται για μια όμορφη ταινία, ευχάριστη και διαφορετική που δημιοργεί έντονους προβληματισμούς σχετικά με τα κόμπλεξ και τις ανασφάλειές μας, αλλά και σχετικά με την ειλικρίνεια στις σχέσεις. Αλλά κυρίως, προβληματίζει για τους ηλίθιους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι σε έναν άγριο χωρισμό και να πέσουν οι τίτλοι του τέλους πριν ολοκληρωθεί η ιστορία.

{imdb}