Δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Ακόμα και όσοι δεν το παρακολουθούν, όλο και κάποιο επεισόδιο έχει πάρει το μάτι τους και όλο και κάποια συζήτηση καμένη έχει πάρει τ’ αυτί τους. Για όσους δεν ξέρουν τίποτα όμως, ας πούμε λίγα πράγματα.

Το πρώτο επεισόδιο δείχνει τους πρωταγωνιστές ναυαγούς σε ένα εξωτικό νησί και τα ερείπια ενός πρόσφατα διαλυμένου αεροπλάνου των Oceanic airlines γύρω τους. Αφού μαζεύουν τα κομμάτια τους, αρχίζουν να γνωρίζονται και να προσπαθούν να βγάλουν κάποια άκρη για το πώς βρέθηκαν εκεί και πού (αλλά και τι) είναι το «εκεί».

Στη συνέχεια των επεισοδίων, οι πρωταγωνιστές θα έρθουν επίσης αντιμέτωποι με διάφορα άλλα μυστήρια, όπως ένα περίεργο μαύρο καπνό, μία πολική αρκούδα (στο εξωτικό νησί), προβλήματα με την πυξίδα, ένα ραδιοφωνικό σήμα που εκπέμπεται από το νησί εδώ και 16 χρόνια, ανθρώπους που δεν ήταν στην ίδια πτήση με αυτούς, αλλά βρέθηκαν στο νησί, σημάδια πολιτισμού σε ένα νησί που με την πρώτη εντύπωση φαίνεται παρθένο και πολλά άλλα, που δε θέλω να αποκαλύψω. H σειρά έχει συμβολισμούς, παραψυχολογικές, φιλοσοφικές και μυθολογικές προεκτάσεις και διάφορα άλλα θεματικά μοτίβα, που δε μου έχει γίνει σαφές ακόμα αν αποσκοπούν σε κάτι, αλλά σίγουρα γίνονται θέματα έντονης συζήτησης σε σχετικά forum.

Κάθε επεισόδιο παρουσιάζει πάνω κάτω μία-δυο μέρες στο νησί (τα 85 επεισόδια των 4 πρώτων κύκλων είναι γύρω στις 105 μέρες), κάτι το οποίο δεν είναι απόλυτο ούτε σκόπιμο. Σε κάποιες φάσεις δείχνει τι έγινε σε άλλο μέρος στο νησί στο πρόσφατο παρελθόν (δηλαδή μετά την πτώση του αεροπλάνου). Επίσης, σε κάθε επεισόδιο δείχνει σκηνές από την πριν το δυστύχημα ζωή ενός από τους πρωταγωνιστές. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στους θεατές να γνωρίσουν τους πρωταγωνιστές, να δουν τα κοινά τους σημεία, να παρατηρήσουν συμπτώσεις και να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά τους. Όλα αυτά όμως, οι άλλοι πρωταγωνιστές δεν τα μαθαίνουν απαραίτητα, με αποτέλεσμα να εντείνεται το μυστήριο, αλλά και η αγωνία.

To τελευταίο επεισόδιο της 4ης σαιζόν είδαμε αισίως αυτήν την εβδομάδα και, ευτυχώς για μένα, δεν ήταν τόσο σοκαριστικό όσο των προηγούμενων τριών, και δε θα φάω σκάλωμα και αυτό το καλοκαίρι.

Ήδη έχω πει πάρα πολλά και επειδή δε θέλω να κάνω spoiler, από σεβασμό προς τη σειρά, σταματάω εδώ. Όπως και να ’χει, έχω αναφερθεί μόνο στον 1ο κύκλο ουσιαστικά, γιατί οτιδήποτε να πω για τους άλλους τρεις, θα χαλάσει πολύ την εντύπωση και τις προσδοκίες αυτών που επιθυμούν να ξεκινήσουν να το παρακολουθούν τώρα.

Λίγες πληροφορίες για τη σειρά πριν ξεκινήσετε να την παρακολουθείτε:
  1. Σας προτείνω να δείτε όλα τα επεισόδια μαζεμένα, όσο γίνεται, άρα να τα έχετε διαθέσιμα, γιατί θα λιώσετε από την αγωνία περιμένοντας το επόμενο επεισόδιο και κυρίως την επόμενη σαιζόν
  2. Οι πρωταγωνιστές δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί.
  3. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς ήταν από τις πιο πολυέξοδες εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης (14 εκ. δολάρια περίπου).
  4. Τα γυρίσματα γίνονται κυρίως στη Χαβάη (Honolulu και Oahu).
  5. Έχει κερδίσει βραβεία EMMY και golden globe.
  6. Μέχρι τώρα έχουν προβληθεί 4 κύκλοι. Οι 3 πρώτοι είναι, κλασικά, των 24 επεισοδίων. Ο 4ος είχε 14 και οι υπόλοιποι 2 που αναμένονται θα έχουν 17 επεισόδια ο καθένας.
  7. Το τέλος θα το δούμε το 2010.
  8. Έχουν δοθεί απαντήσεις σε ορισμένα από τα αρχικά ερωτήματα
  9. Οι παραγωγοί δημιούργησαν ένα reality τηλεπαιχνίδι, το Lost Experience. Με αυτό, η πλοκή έχει επεκταθεί πολύ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη σειρά, χωρίς να γνωρίζει τις εξελίξεις του παιχνιδιού. Δίνονται βέβαια και κάποιες σημαντικές απαντήσεις, όπως για παράδειγμα, τι πειράματα γίνονται βρε αδερφέ σε αυτό το νησί και γιατί. Για να δείτε τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις που πρέπει να έχει κανείς για να συμμετάσχει στο παιχνίδι αυτό πατήστε εδώ.
  10. Η σειρά ανήκει στην ίδια κατηγορία με το Carnivale και το X-Files, σειρές δηλαδή επηρεασμένες από το Twin Peaks.
Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:

{wikipedia}
{Lostpedia - the LOST encyclopedia}
{Imdb}
{abc}
{tv.com}