Όνειρα, ελπίδες, αποτυχία, θρίαμβος. Τόσες και τόσες ταινίες, έχουν αχοληθεί με αυτούς τους θεματικούς άξονες, αλλά ειδικά εκείνες που έχουν σαν θέμα τους διαγωνισμούς ταλέντων, οφείλουν να αναδείξουν τις 4 αυτές έννοιες με την ίδια ή διαφορετική σειρά. Με μια εβδομάδα eurovision και καλλιστείων πίσω μας, ας θυμηθούμε (ή ας ανακαλύψουμε για πρώτη φορά)διαγωνιστικές ταινίες που μας διασκέδασαν, μας παγίδεψαν στην αγωνία τους, και ανέδειξαν την κινηματογραφική μας αγάπη νικήτρια.

Miss "Inspiring Undercover Nun" : Sister Act 2 - Back in the Habit (1993)

Η Whoopi Goldberg επιστρέφει στο μοναστήρι που την έσωσε από τα εγκληματικά κυκλώματα της πρώτης ταινίας, για να ανταπωδώσει την χάρη στις αγαπημένες της "αδελφές". Το τραγούδι ήταν πάντα αυτό που έκανε καλά, αυτή τη φορά όμως, η χορωδία δεν θα αποτελείται από καλόγριες, αλλά από τους μαθητές του σχολείου της μονής. Η "Ασυμβίβαστη Γενιά" πάει για "Ρεσιτάλ" με το γνωστό τρικ των αξεπέραστων δυσκολιών που καταλήγουν σε έναν ανέλπιδα επιτυχημένο διαγωνισμό τραγουδιού.
Οι βαθμοί μας πάνε: στη Whoopi και τις τρελές καλόγριες, στο soundtrack

Miss "Clumsy Transformed" : Miss Congeniality (2000)

Διαγωνισμός ομορφιάς κινδυνεύει να ανατιναχτεί στον αέρα κυριολεκτικά, μέχρι που το FBI αποφασίζει να λάβει μέρος στα καλλιστεία. Με την Bullock στον πιο απολαυστικά άκομψο ρόλο της καριέρας της, που ξεκινά με μια αντισυμβατική εικόνα γυναίκας, μπερδεμένη με την συμβατική εικόνα του άνδρα πράκτορα, που ρεύεται τις μπύρες και τα ντόνατ, αλλά στο τέλος ξελασπώνει τις υποθέσεις, και καταλήγει με την ολική μεταμόρφωσή της σε σύμβολο ομορφιάς των καλλιστείων. Θα καταφέρει να κερδίσει και την υπόθεση, και τον τίτλο και τον άνδρα της καρδιάς της;
Οι βαθμοί μας πάνε: στην πολυαγαπημένη Bullock, στο πολυσυλλεκτικό καστ

Miss "Never Ending Beauty" : We're Not Married! (1952)

Στην κωμωδία καταστάσεων του Edmund Goulding ένας δικαστής ανακαλύπτει ότι πάντρεψε 5 ζευγάρια, πριν ισχύσει η άδεια του. Ξεκινά μια προσπάθεια λοιπόν να βρει και τα 5 και να τους ανακοινώσει μετά από πολλά χρόνια ότι τελικά δεν είναι παντρεμένα. Πώς θα επηρρεάσουν οι τρέχουσες καταστάσεις την αντίδραση των ζευγαριών. Τι γίνεται όταν σε ένα από αυτά, το απόλυτο γυναικείο σύμβολο ομορφιάς, αφήνει τον "σύζυγο" της να μεγαλώνει το παιδί, όσο εκείνη τρέχει από διαγωνισμό σε διαγωνισμό;
Οι βαθμοί μας πάνε: στο εκπληκτικό καστ με την Marilyn Monroe και την Ginger Rogers να κλέβουν την παράσταση, στο μοναδικό είδος κωμωδίας που καθιέρωσαν ο Goulding, ο Wylder και οι άλλοι αγαπημένοι, και δεν υπάρχει σήμερα.

Miss "Fave Independent Talent" : Little Miss Sunshine (2006)

"Μια νευρική κρίση στα πρόθυρα οικογένειας" μετά από κόντρες ξεκινά ένα ταξίδι που θα συνεχίσει τις κόντρες, για έναν ξεχωριστό παιδικό διαγωνισμού ταλέντου. Ο συμβολικός δρόμος του ταξιδιού, θα δράσει σαν πολυθρόνα αυτο-ψυχανάλυσης, και αλληλο-εξόντωσης των χαρακτήρων που θα καταλήξει στο πιο ευχάριστα ισχυρό δέσιμο την στιγμή πριν την πραγματική αποτυχία. Όταν ο ανεξάρτητος κινηματογράφος έχει κέφια, παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, που ξεπερνούν κάθε καθοδηγούμενα οργανωμένη προσπάθεια ψυχολογικού καταναγκασμου των μεγάλων κινηματογραφικών studio.
Οι βαθμοί μας πάνε: σε κάθε λεπρομέρεια της ταινίας, από το καστ μέχρι το soundtrack, κι από την πλοκή μέχρι την συναισθηματική της απλοχεριά.

Εσείς που θα δίνατε το "άριστα" σας;