Πέρσι στο Μαρίενμπαντ (L' Année dernière à Marienbad-1961)


Ο Χ συναντά την Α στον ίδιο χώρο που ένα χρόνο πριν έζησαν μια μεγάλη ερωτική περιπέτεια. Η Α δεν το θυμάται όμως και ο Χ μέσα από σπασμένες αναμνήσεις θα προσπαθήσει να την ξανακερδίσει ή να την χάσει για πάντα.

Ένας κινηματογραφικός λαβύρινθος που ξεδιπλώνει σε ανύποπτο χρόνο και φυλακισμένο χώρο, έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Μία γεωμετρικά δομημένη ουμανιστική ποίηση, με πρωταγωνιστές που εναλλάσουν υποχθόνια τις μάσκες του θύτη και του θύματος, στην προσωπική τους ιστορία αγάπης, που μέσα από την αβεβαιότητά της καταντά πανανθρώπινη. Αινιγματική, σουρεαλιστική, με μαγευτική φωτογραφία του τόπου στον οποίο οι μνήμες γεννιούνται ή ξεδιπλώνονται, και μία απροσδιόριστη αφηγηματική γραμμή που ξεπερνά τον γραμμικό άξονα του χρόνου, το αριστούργημα του Alain Resnais συνεχίζει να προβληματίζει με την πλοκή του, να μαγνητίζει με την κατεψυγμένη μα τόσο πλήρη συναισθηματική γκάμα του, και να ρίχνει τον θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ερμηνευτικής αναζήτησης για το τί πραγματικά συνέβει κάποτε στο Marienbad.

Την Τετάρτη 7 Μαΐου, στις 9 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, 2103398682), θα προβληθεί η ταινία "Πέρσι στο Μαρίενμπαντ" στα πλαίσια του μίνι αφιερώματος στον Resnais που διοργανώνει το cineclub του ινστιτούτου.

Αναλυτικότερη Κριτική - [SilentVespers:19.04.2008]
πηγή: Αθηνόραμα