Ημέρα της μητέρας σήμερα οπότε είπα να θυμηθούμε κάποιες από τις κινηματογραφικές μητέρες που αγαπήσαμε.

Susan Sarandon και Julia Roberts - Stepmom

Στην συγκινητική ιστορία μιας οικογένειας που ο ρόλος της μητέρας μένει ανοιχτός εξ'αιτίας ενός διαζυγίου, αναδεικνύονται δύο αντικρουόμενες μητρικές φιγούρες. Από την μία η Susan Sarandon, βιολογική μητέρα διεκδικεί την αποκλειστική αγάπη των παιδιών της παλεύοντας συγχρόνως με τον καρκίνο. Από την άλλη η νέα γυναίκα στην ζωή των παιδιών Julia Roberts, ζητά την αποδοχή, από δύο παιδιά που δεν γέννησε η ίδια, αλλά έχει το δικαίωμα να τα αγαπήσει σαν δικά της. Στο προσκήνιο η φυσική κλίση της γυναικείας φύσης προς την μητρότητα, και μια τρυφερή ιστορία που αποδεικνύει ότι μάνα είναι μόνο μία, αλλά κάθε γυναίκα κρύβει μια μητέρα μέσα της.

Björk - Dancer in the Dark

Το εκκεντρικό ξωτικό απο την Ισλανδία, μεταμορφώνεται στην απόλυτη μητρική φιγούρα, και συγκινεί με την ακραία ιστορία της. Αν και ήξερε ότι η ασθένεια που ταλαιπωρεί την όρασή της θα μεταδιδόταν και στο παιδί της, δεν δίστασε να αποκτήσει ένα, μόνο και μόνο για να το κρατήσει στην αγκαλιά της και να διοχετεύσει σε αυτό την αστείρευτη αγάπη της. Όταν ο ρομαντισμός όμως χάνεται και η ζωή ξεκινά να δείχνει την σκληρότητά της, ο εγωισμός εξαφανίζεται και η μητρική αγάπη γίνεται η απόλυτη αυτοθυσία. Κι εκεί πηγάζει όλη η δύναμη που χρειάζεται κανείς για να υπερβεί καθετί, ακόμα και τον ίδιο τον θάνατο.

Michelle Pfeiffer - The Deep End of the Ocean

Η μητέρα που αναγκάζεται να ζήσει με την απουσία του απειχθέντος παιδιού της, και η συνεχώς ανήσυχη επιθυμία της να το ξανασφίξει στην αγκαλιά της. Αντιμετωπίζοντας τις ένοχες και την μοναξιά για χρόνια, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει την επανεμφάνιση του γιού της μετά από δέκα χρόνια, όταν οι ανύπαρκτες συνεκτικές στιγμές είναι αρκετές να δημιουργήσουν ρίξεις και να καλύψουν μια ολόκληρη ζωή χαμένη. Όμως η σύνδεση μιας μητέρας με το παιδί της, ξεπερνά κάθε φυσικό όριο, και αρκεί αυτή η σχέση για να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία.

Carmen Maura και Penélope Cruz - Volver

Η μία εγκαταλείπει τα παιδιά της αποφεύγοντας να αφήσει ένα σκάνδαλο να καταστρέψει την ζωή τους, και αναγκάζεται να υποφέρει σιωπηλά μακριά τους. Η άλλη εγκαταλείπει καθετί που αγαπά αλλά πληγώνει την ίδια της την κόρη, και είναι έτοιμη να αναλάβει κάθε ευθύνη και κάθε κατηγορία, μόνο και μόνο για να μπορεί ίδιο της το παιδί να ευτυχήσει. Κι όπως η μητρική αγάπη δεν χάνεται αλλά παραμένει αστείρευτη, έτσι κι η σχέση μιας μητέρας με τα παιδιά της, όπου κι αν η ζωή την πάει, πάντα επιστρέφει στο πιο αγνό και συναισθηματικό στάδιο.

Cher - Mask

Όταν γίνεται γνωστό ότι το μωρό της πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που θα προκαλέσει τρομακτικές παραμορφώσεις στο πρόσωπό του, η Rusty (cher) δεν το βάζει κάτω, αλλά αποφασίζει να καταβάλει κάθε υπερπροσπάθεια, ώστε ο γιος της να έχει μια φυσιολογική ζωή. Αντιμετωπίζοντας των κοινωνικό συντηριτισμό, και τις διπρόσωπα αυστηρές αντιμετωπίσεις, θα παλέψει με την εξάρτηση της στα ναρκωτικά και τις φήμες που την θέλουν να είναι φρικτό άτομο, για να γίνει η καλύτερη μητέρα που θα μπορούσε σε ένα ξεχωριστό παιδί.


Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες!